Effektivitet på jobbet

Förmågan att säga nej och att följa sin plan. Hur funkar detta för dig, Belle? Jag jobbar ju som business controller vilket innebär sammanställning av rapporter, analys av ekonomiska resultat, budgetering och resultatuppföljning. De flesta uppgifter är väldigt tidskrävande och innebär att man sitter (eller står) djupt försjunken i Excel hela dagarna. Det som ofta kompromissar mina dagar är spontana frågor som kommer. Inte sällan krävs timmar av detektivarbete för att komma fram till svaret.

Det finns uppsjöar av litteratur om hur man ska hantera personlig effektivitet på jobbet. Idag går mitt team en kurs – Franklin Coveys De 5 Valen för hållbar produktivitet – jag har redan gått den två gånger i olika sammanhag. Förnumstigt smackar Covey ur sig den ena visheten efter den andra genom sina på snudd animerade tänder (kolla in dem här, de ligger nästan på listan över syner man bör uppleva minst en gång! Eller om man funderar på att renovera sina tänder så bör man kolla in de här klippet först, som ett exempel på varför man ska hejda sig innan man beställer ett par alltför perfekt bissingar…) https://www.youtube.com/watch?v=YGdZkAmahM0

Så vad är lösningen? Jo, förutom att sova, träna och inte vara perfektionist så ska man schemalägga de viktiga sakerna. Göra det man ska och inte reagera på det som är brådskande. Covey drar en parallell till att man ska fokuera på de stora stenarna (de uppgifter som är viktiga för ens egna mål) och utföra sandkornen (frågor från höger och vänster) när det finns tid mellan stenarna. Tsss… Har de som skriver de här böckerna någonsin jobbar på ett riktigt kontor och i en funktion som ekonomi, HR eller operations som så att säga ska ”stödja” resten av verksamheten? Du har ju ett jobb som innebär fart och fläng, hinner du med dina stora stenar eller har du liksom jag ofta ögonen fulla av sand? 😀

//Soffi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close