Mina amningserfarenheter

Nykläckt Nils som kravlade sig upp till rätt plats!

Jag var bland de sista ut i laget att påbörja min resa mot mammalivet och därför har jag ju hört det mesta både kring graviditet, födslar, amning och allt det andra som hör första året till…

En supertidig morgon, den 11 aug 2017, satte mina värkar igång och det var dags för Nils att komma till världen. Det var den varmaste dagen den sommaren, så jag hade ju prickat in en bra dag för hårt arbete 🙂 Själva dagen var en av mina bästa, jag hade läst många böcker om hur man förbereder sig mentalt för förlossning och befann mig verkligen på ett ”happy place” under hela värkarbetet. På seneftermiddagen fick jag feber och detta ledde till att Nils puls gradvis gick upp. När det väl var dags at krysta hann jag bara prova några rundor innan teamet runtom mig bestämde att han skulle förlösas med kejsarsnitt, han var helt enkelt utmattad av att min kropp var lite varmare och orkade inte ut på egen hand.

Jag hade alltså en lite besvärlig start på amningen eftersom det är själva förlossningen som triggar att amningen ska gå igång. Däremot var jag påeldad av all kompisar som fått barn och ammat och jag hade läst mycket om hur man skulle göra. När jag väl fick träffa Nils, tre timmar efter kejsarsnittet så lät vi honom därför göra ”klättringen” längs magen, dvs att han skulle få söka sig mot bröstet själv och efter det så låg han nära nog klistrad vi brösten kommande tre dagar. Det kändes verkligen som att ingenting hände. Annat än att mina bröstvårtor blev ömmare och ömmare och ömmare…

Han var också lite åt det gula hållet, så efter ett besök tillbaka på barnakuten samma kväll som vi kom hem så bestämde vi oss för att börja ge honom koppar med ersättning. Efter ett par dagar med blandad tid vid bröstet och koppmatning så blev han starkare och mer alert och orkade engagera sig mer vid amningsstunderna.

Nils var aldrig intresserad av napp så herregud vad han har legat vid bröstet! Inte nog med att han ammade ”hela tiden”, han gick även upp i vikt som en raket och vägde redan vid 6 månaders ålder 10kg (!). Det var ”good shit” i den där mjölken – eller så skickade min kropp alla kalorier till mjölfabriken. Själv satte jag nämligen viktrekord åt andra hållet och var smärtare än jag någonsin varit sedan gymnasiet!

Vid dryga nio månader bestämde vi oss gemensamt för att det räckte med amningen. Vid där här laget var han så medveten och låg verkligen och smaskade som om han drack milkshake och i pauserna åt han vanlig mat och gröt. Eftersom han aldrig varit intresserad av napp vaknade han dessutom flera gånger per natt (till slut varje timme) för att han tyckte att det var rätt smarrigt att sova med ett bröst i munnen.

Den här runda och goa nästa 10-månaders Nils var redo för riktig mat!

Det tog inte många nätter efter att vi ”dragit pluggen” för att få honom att sova gott större delen av natten och när han några månader senare fick ett eget rum började han sova från sju till sju.

Kategorier OkategoriseradeEtiketter , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close