Hur får man igång amningen /hur ökar man mjölkproduktionen?

Soffi, Nu är det 1 år sedan jag slutade amma vårt tredje och sista barn och Herre Gud vad tiden går fort! Innan jag glömmer den perioden helt tänkte jag dela med mig av mina erfarenheter kring att ”få till det” med amningen för det var för mig sannerligen inte bara något som rann till (bokstavligen :)) Jag har ammat 3 barn med varierande resultat (Nicolina ammade jag 6 månader, Elvira 3 månader och Sixten nästan 13 månader) här kommer de råd jag själv skulle vilja ha haft Innan jag började amma:

Börja amma så snart bebisen kommer till världen. Jag lade Sixten till bröstet direkt och där hade jag honom i stort sett konstant de första dagarna hud mot hud. De första veckorna ammade jag varje till varannan timme och lät honom ligga vid bröstet så länge han ville. Varje gång de suger eller snuttar så går reflexen igång som stimulerar mjölkproduktionen. Hormonet prolaktin stimulerar mjölkproduktionen och på natten bildas extra mycket prolaktin varför det är extra bra att amma tätt på natten. Jag fick av nära och kära ofta höra ”ska du amma nu igen, på min tid ammade vi var 4:e timme” och detta tycker jag då inte att man ska lyssna till. Det gjorde jag med första barnet och det fick jag surt betala med sk intensivamning nattetid… :).

Intensiv nattamning…

Vänta med nappen så länge det går. De har ju ett naturligt sugbehov och en del av detta kan tillfredsställas av nappen. De gånger jag hade problem med produktionen och den gick ju lite upp och ner så tog jag direkt bort nappen och det gav effekt varje gång.

Drick mycket vatten och amningste. Jag drack ett te som jag köpte i Danmark som innehöll samma ört som man ger kor för att öka produktionen 🙂 – det fungerade. Weleda har också ett bra amningste. Jag läste att för lite vätska är den vanligaste orsaken till att kvinnor upplever problem med amningen.

Lätt att somna när man ätit.

Försök inte stressa och vila så mycket du kan. Avslappningsövningar kan också hjälpa. Ät ordentligt och nyttigt.

Nu har jag visst koftan på för fotograferings skull men annars många dagar med mycket hud mot hud.

Använd bröstpump efter amningen. De gånger mjölkproduktionen gick ner så provade jag att förutom amma oftare (varje timme), ta bort nappen, även att pumpa Efter amningarna för att på så sätt ”lura” kroppen att producera mer och detta gärna på natten. De tog mig några dagar innan mjölkproduktionen tog fart så ge inte upp! Jag försökte också att vara så mycket som möjligt hud mot hud. De ska också ha bra effekt för amningen.//Belle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close