Sova hela natten (Anna Wahlgrens kur)

Så här ser vår version ut av Anna Wahlgrens metod eller kur ”Sova hela natten” som också finns som bok med samma namn. Rekommenderas varmt att läsa – hela eller delar av.

Det som fick mig ut i djungeln av böcker och metoder för att få barn att sova bättre var Sixtens, då ca 1,5 år gammal (juni 2018), ovana att vakna många och långa stunder i stort sett varje natt. Nu skulle Jacob, min sambo, dessutom till Colombia och vara borta en vecka så jag visste att alla nätter tillfaller mig och då vi har 2 relativt små barn till (på 6 och 7 år) och ett jobb som väntar på dagarna så kunde denna vecka bli förfärlig om vi inte får sova tillräckligt. Sagt och gjort jag googlade samma kväll som Jacob rest på diverse bloggar, hemsidor och följde ”trådar” lite varstans för att få tidigare trötta föräldrars tips och råd och föll över Anna Wahlgrens bok och metod (kur) ”Sova hela natten”. Jag laddade ned boken som e-bok och började läsa delar av den. Metoden är rätt så omfattande och vi valde att ta delar av den och utföra den på vårt sätt. Så här gjorde vi:

Vi börjar nattningen vid samma tid varje kväll genom att prata med lugnare stämma och berätta för Sixten att det snart är dags för att sova. Vi ser till att det är svalt (nästan kyligt) i sovrummet och nedsläckt. Innan vi byter blöja och tar på honom pyjamas så brukar vi se till att få till ”Skrattet-till-gó nattet” som Anna Wahlgren kallar det, dvs få Sixten till att skratta. Det kan vara en rolig grimas eller rent av att kittla honom. Det kan låta lite konstigt att liksom ”stimma” upp honom precis innan sänggående men det var ett tips från boken som vi tagit efter. Vi byter blöja och tar på pyjamas och bär in honom till sin säng ofta skojandes på vägen dit. Så tar jag på honom sin sovpåse och ser till att han har napp och sina 1-2 snuttefiltar. Jag lägger amningskudden som vi fortfarande har kvar längst upp i sängen (som ett upp och ned vänt ”u”) med huvudkudden direkt intill så det blir som ett litet ”bo”, han sover liksom med amningskudden som en ”krans” runt huvudet. Ofta står han och hoppar och rycker i spjälsängen både skrattandes och som att han vill att vi ska leka och kramas. När allt är på plats säger jag min ramsa ”nu ska du sova, vi ses imorgon, åh så mysigt du har det”. Jag säger det bestämt, självklart med en positiv klang samtidigt som jag lägger honom ner i sängen där jag försöker hålla honom liggandes en stund. Därefter går jag ut samtidigt som jag säger ramsan. Det kan vara att han ställer sig upp igen och skriker men då avvaktar jag på en plats där han inte ser mig och gör om proceduren: med ramsan, lägger honom ned och håller handen på hans mage eller rygg en liten stund. Så fortsätter jag tills han inte ropar efter oss fler gånger. I början kunde det ta åtskilliga gånger men nu tar det max 2-4 gånger. Sedan sover han. De nätter han vaknar och skriker så kör vi samma sak. Ser till att han har napp och snuttefilt, säger ramsan bestämt men inte hårt några gånger och lägger honom ner om han står och håller honom nere i sängen med handen på hans mage eller rygg en liten stund. Det brukar fungera fint. Skriker han efter kl 5.30 har vi sagt att det får anses vara morgon och då säger vi ”god morgon” och så får han komma upp i min säng för att ”gosa” som vi då också berättar för honom.

Sixten, snart 2 år gammal, i sin säng ”nattklar”.

Jäsp, jäsp…//Belle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close