En kväll på stan

Ikväll var det dags för en kväll på stan. Jag åkte hem redan vid tvåtiden för att hämta på förskolan och umgås med min lille son fram tills läggdags. Anledningen till kvällens utgång var en avtackning med jobbet. Kollegan jag tar över ifrån slutade för en vecka sedan och det här var avskedsmiddagen. Cheferna är franska och hade därför inte bokat bord förrän 20.30. Jag styrde upp en fördrink på Svartengrens i Vasastan eftersom de har fantastiska cocktails och stället ligger två kvarter från restaurangen.

Jag anlände 20 minuter innan kollegorna och njöt till fullo av en Tallkotte.

”En Tallkotte tack” sa jag till servitrisen.

”Gillar du Martini?” frågade hon.

”Hur menar du då?” sa jag tankspritt (och funderade på hur det var en relevant fråga).

”Ja, alltså gillar du sprit”

”Va?”

”Ja, drinken, den är ganska spritig i smaken, är det okej med dig?”

”Ja, jaaa, joo, men jaaa, sprit är gott” våfflade jag på och kände plötsligt att jag gav ett förvirrat och möjligen alkoholälskande intryck…

”Okej, man vad BRA” sa hon och svischade iväg.

Det var en fin drink, jag förstod kopplingen när jag fick den. Jag hade läst gin och något med tall och tänkte på de nya tonicmixerblandningarna som kommer med tallsmak. Ganska fräscht tycker jag om man gilla gin och tonic. Tallkotten var dock mer som en Martini med gin, vermouth och tallkotteolja. En skogsdusch som inte gick ut på att gå ut i skogen och mula sig själv med mossa! (En annan trend har jag läst!).

Härligt var det i alla fall, att sitta en stund själv och njuta av min drink och dagens e-tidning.

En kryddig och stark tallkotte var välkommen vid mitt bord…

Restaurangen, L’Avventura, har jag läst om både här och där på sistone. Det är en av de hetaste tilläggen på Stockholms restauranghimmel och del av Stureplansgruppen. Den har fått väldigt bra betyg, både gällande mat och miljö. ”Vällagad italiensk mat i stans vackraste kroglokal” skrev Viggo Cavling i SvD. Lite trivia jag lärde mig under kvällen var att facket Kommunal drev en krog i lokalen tidigare (den hette då Metropol Palais). Eftersom krogen gick dåligt försökte man bättra på intäkterna genom att låta porrstjärnan Puma Swede och TV4s Tony Irving visa sig avklädda där. Resultatet var en facklig ”sexskandal”. Alltså, hur många dumma idéer finns det egentligen?

Tillbaka till dagens restaurang. Jag upplevde det hela lite som en Pinchos för vuxna. Det var något med lokalen som fick mig att tänka cirkus. Kanske var det för att servitörerna bar röda kavajer och fluga som i kombination med den i rött inredda lokalen fick tankarna att vandra till cirkusdirektörer. Kanske var det att det sprutade eld och tomtebloss till höger och vänster beroende på vilka desserter som togs in på intilliggande bord.

Menyn var som sagt italiensk. Det talar ganska mycket för sig själv. Carpaccio, Vittello Tonnato, olika former av pasta och så ett möjligt överraskande inslag av rullvagnar med grill – antingen av kyckling eller nöt. Konceptet var att man helst skulle dela alla rätter över sällskapet. Jag vet inte varför, men jag är lite känslig för restauranger som är del av kedjor – även om det är en så ”upmarket” kedja som Stureplansgruppen. Jag får liksom ofta känslan att man äter snabbmatt, trots att notan verkligen påminner en om att man äter på en riktigt fin krog. Jag ska inte gå in på detaljerna, det finns inget att anmärka på gällande maten annat än att det var gott, men kanske inte värt 200 kr för en förrätt och nästan 400 kr för en huvudrätt om inte man hade blivit bjuden av jobbet. Eller var jag kanske bar för trött, klockan var ändå nästan halv tio när maten kom in och jag började mentalt räkna ner till 06.00 då N med största sannolikhet vaknar.

Det sagt – det var gott. Det var också festligt med servitören som gick runt med en enorm parmesanostskål där stora tuggbitar gröptes ur som del av snacksen innan förrätten. (Den var typ 30 cm hög och 70-80 cm i diameter!). Det var också kul när de kom in och flamberade ananas till efterrätt och brände marängen kring en stor glasstårta – det blir som sagt väldigt festligt med lite eld. Jag känner faktiskt nu när jag skriver att jag nästan måste ge stället en chans till, när jag är mer i toppform vid halvåtta på kvällen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close